Home > Psihologie > Cum poti scapa de timiditate

Cum poti scapa de timiditate


Timiditatea este o mare problema in lumea de azi. Daca acum cativa zeci de ani majoritatea oamenilor timizi dobandeau timiditatea din nastere, in lumea moderna majoritatea oamenilor o dobandesc din societate.

Definitie timiditate

Comportament defensiv si anxios, ezitant si astenic, exprimand dificultati de adaptare sociala ce sunt normale si explicabile in mica copilarie si la pubertate, dar care ridica probleme in adolescenta si la maturitate.

Cum putem recunoaste o persoana timida?

Timiditatea este de multe ori confundata cu bunul simt, asta deoarece persoana in cauza isi analiseaza in fiecare secunda impresia pe care o afiseaza masei de oameni. Evita sa isi impuna punctul de vedere deoarece crede ca multimea nu ii va da dreptate, sau, mai mult, va fi tinta unor glume pe baza opiniei proprii.

Atunci cand este nevoita sa isi spuna parerea in fata unui grup de oameni individul va intra intr-o stare de incapabilitate psihica, exprimare neclara si se va inrosi.

Incearca sa treaca cat mai repede in viata, sta inchisa in ea, ii este frica de necunoscut, ii este frica de concursuri, ii este frica sa fie luata la misto. Un lucru de mentionat care este pozitiv este ca are o inclinatie spre arta si in special spre poezie.

Cum am devenit eu timid

Eu de mic ma consideram superior multimii si superior tuturor tinerilor de varsta cu mine (lucru care inca il fac) si pot sa spun ca chiar eram si sunt. Asta in sensul ca atunci cand vorbesc cu cineva de varsta cu mine de cele mai multe ori el/ea nu intelege nimic din ce ii spun, preferand sa discute despre lucruri banale, cum ar fi marcile de masini care ne plac , fotbal, fete(lucrurile limitandu-se doar la lucruri cat se poate de gerale si doar despre lucruri foarte cunoscute). Din cauza aceasta la scoala eram tot timpul cel mai tacut, plusandu-se cu faptul ca eu ma inrosesc de la cea mai mica emotie, de la o sticla de bere sau cand ma fortez putin maitare am fost catalogat ca fiind timid si lucrul asta mi sa intiparit in minte, chiar devenind pana la urma timid.

Un alt factor era, dupa cum am mai spus ca eu discut subiecte superioare varstei mele, majoritatea colegilor faceau misto de orice lucru, chiar daca vorbeai serios si vroiai sa primesti atentie. Din totdeauna am avut senzatia ca marea masa de copii de varsta cu mine ma invidiaza, mi s-a spus de multe ori ca sunt urat, iar eu receptionam numai chestia asta pe care mi-o spuneau baietii, chiar daca fete la care ei aspirau m-au abordat dar eu le-am refuzat politicos.

Ultimul factor pe care vreau sa il prezint si care cred ca are o legatura cu timiditatea este ca atunci cand eram mic obisnuiam sa fiu foarte curios si puneam intrebari in legatura cu orice lucru necunoscut, iar parintii imi tot spuneau ca eu sunt “ala care vrea sa stie tot” si chestii de genul asta.

Dupa mai multi ani traind in medii ca cel pe care l-am prezentat mai sus am devenit timid si inchis in mine, intotdeauna incercand sa fac totul perfect temandu-ma ca se va face o gluma pe seama mea la orice lucru pe care il fac.

Cum este abordata timiditatea in alte articole?

Inainte sa postez articolul am vrut sa ma documentez putin si am citit cateva articole, dupa care mi-am dat seama ca majoritatea sunt rahaturi. Toate dau sfaturi de genul: Socialiseaza cat mai mult, iesi in lume, fa lucruri care te ingrozesc, etc. Ce nu inteleg autorii acelor articole?

Oamenii timizi vroiau sa faca demult acele lucruri pe care le-au primit ca sfaturi, dar tocmai timiditatea ia impiedicat sa o faca. Timiditatea nu poate fi lovita direct, ci trebuie lovita sub centura, sa-i dai coate si sa trisezi cum poti impotriva ei.

Sfatul meu impotriva timiditatii

Persoana in cauza ar trebui sa spuna odata STOP! Imi este mai usor sa ma adresez la persoana a doua, asa ca te voi face timid pe tine, chiar daca nu ai gresit cu nimic te voi face timid deoarece citesti acest articol 🙂

Ar trebui sa incepi sa analisezi factorii care te-au facut sa fii timid.

Cei mai desi factori sunt:

-Parintii te-au protejat foarte mult in copilarie
Acestia te-au considerat inferior copiilor vedeta de la televiziune si au vrut sa te transforme intr-un copil perfect, asa ca ti-au impus un comportament, au fost alaturi de tine la cat mai multe evenimente posibile, te-au criticat incercand sa te faca sa te perfecionezi.

-Ti s-au aplicat acte de violenta sau ai fost certat
Ai fost batut pentru note mici la scoala, ai fost certat deoarece ti-ai spus opinia, ai fost batut de un coleg deoarece nu ai dat gol la penalty, etc.

-In general ai rezultate mediocre
Poate ca ai participat la concursuri sportive, dar tu nu ai o inclinatie pentru asa ceva, sau poate pierzi doar din cauza gandirii pesimiste. Daca ti se spune ca nu esti destul de bun pentru a atinge tinta pe care ti-o doresti nu lua in calcul acea opinie. Tot ce conteaza pentru tine sunt oamenii care te sustin si vorbele de incurajare. Ma voi da exemplu pe mine, care sunt fruntas cam la tot ceea ce fac si daca iau in seama adversarii de varsta mea pot spune ca ii intrec la orice. Tot timpul am crezut ca asta se datoreaza sufletul pe care il pun in competitii si increderea in fortele proprii .

Dupa ce ti-ai dat seama care sunt factorii care te-au facut timid trebuie sa incepi sa ii elimini.
Cel mai bun sfat este sa analisezi comportamentele altor oameni. Vei vedea ca multi seamana cu persoana pe care stii ca vei fi tu daca nu vei fi timid. Gandeste-te ca ai facut acele lucruri inainte sa te culci si ele iti vor fi incadrate in sub-constient. Cand vei trebui sa faci lucrul de care tie teama iti va fi mai putina teama. Daca crezi ca lucrul acela a fost incadrat in subconstient spune STOP I KILL YOU ALL si fa ce ti-ai imaginat.
In vis tu trebuie sa fi o persoana cat mai sociabila, cat mai vesela si cat mai invingatoare. Incepe sa faci aceste lucruri si in viata reala.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: